Хакери са проникнали в мрежата на Министерство на финансите и други държавни структури на САЩ

Засегнати са още държавни и частни организации по целия свят, включително Cisco Systems Inc., Microsoft Corp. и американския щат Флорида

Последен ъпдейт на 2 януари 2021 в 18:46 ч.

Правителството на САЩ съобщи за мащабен пробив в мрежата на Министерство на финансите, а вероятно и на други държавни агенции. Все още не е ясен пълния списък със засегнати структури, но се очаква той да нарасне.

Експертите смятат, че няма достатъчно квалифицирани екипи от специалисти, които да идентифицират надлежно всички правителствени и частни системи, които може да са били хакнати. Държавната администрация пък не иска да сподели пълния обхват на инцидента и имената на засегнатите.

Не е ясно какво точно са търсили хакерите, но експертите казват, че това може да включва ядрени тайни, схеми на усъвършенствани оръжия, изследвания, свързани с ваксината COVID-19 и информация от досиетата на ключови държавни и индустриални лидери.

За атаката се счита, че е част от киберкампания срещу американски институции, жертва на която стана и компанията за киберсигурност FireEye. Смята, че зад атаката стои чуждо правителство, като най-много се спряга руско участие.

Пробивът е станал през широкоизползвания софтуер за мониторинг на ИТ инфраструктура Orion на компанията SolarWinds. Веднъж получили отдалечен достъп до него, всичко в засегнатата мрежа  става видимо за хакерите.

Според разследване на Microsoftзловреден код е бил вмъкнат в DLL файл, свързан с платформата за управление на инфраструктурата Orion. Той е осигурил на хакерите backdoor, използван за осъществяване на същинската атака.

За пробивът в американското правителство е станало ясно при разследването, което FireEye е провела в собствената си мрежа. Компанията е установила, че софтуерът на SolarWinds е инжектиран със зловреден код, който се е разпространил с ъпдейт, приложен през март 2020.

На сайта си SolarWinds заявяват, че имат над 300 хил. клиенти по целия свят, включително всичките пет клона на американската армия, Пентагона, Държавния департамент, НАСА, Агенцията за национална сигурност, Министерството на правосъдието и Белия дом. Според него 10-те водещи американски телекомуникационни компании и петте най-добри американски счетоводни фирми също са сред клиентите.

Флорида е първият щат, който призна, че е станал жертва на хака на SolarWinds. Cisco Systems Inc. и Microsoft Corp. също съобщиха, че системите им са били засегнати от злонамерения ъпдейт. Към списъка се присъединиха Министерството на енергетиката (DOE) и Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) на САЩ. Пентагонът е заявил, че към момента не са открити прониквания в мрежата му.

Американските държавни агенции са получили директива за предприемане на незабавни действия, които да намалят щетите от използването на компрометирания софтуер Orion на SolarWinds.

Продължаваме да следим темата, за да ви информираме своевременно за развитието на инцидента.

Ситуацията показва, че 100% сигурност не съществува, но наличието на средства за проследяване на случващото се в мрежата (Cybersecurity Monitoring) ви дава възможност да реагирате навременно и адекватно и да вземете мерки за минимизиране на нанесените щети.

Прочетете още: Network Management System – перфектната цел за атака

Друга интересна гледна точка представяме и тук: Хакерите на SolarWinds заобикалят многофакторното удостоверяване на Duo

Exit mobile version