Хакери публикуваха списъци с бази данни, за които твърдят, че са източили от правителствени сайтове

Неизвестен хакер, подписал се с името на убития банкер Емил Кюлев, е публикувал списъци с бази данни, за които твърди, че са източени от сайтове като parliament.bg, obudsman.bg, както и на Държавната комисия по хазарта и МВР. Информацията се разпространяваш през сайта hastebin.com и малко след публикуването си, бе скрита.

В нея имаше линк към сочените за дъмпове на базите данни и обявени цени между 200 и 1 900 USD в биткойни за закупуването на копия от базите. Към момента на публикуването на материала, има общо 7 трансакции към посочения акаунт на обща стойност малко над 886 USD.

Без да се разполага с малко повече информация ще е трудно да се даде категорично становище за истинността на твърденията на хакера. Възможно е да има пробив, но на този етап не може да се твърди нищо със сигурност.

Официалната позиция на CENTIO #CYBERSECURITY по темата е:

Факт е, че сигурността на много от сайтовете не е на желаното ниво. Това е постоянен ангажимент, независимо дали организацията е държавна или частна. Факт е, че държавата предприе конкретни стъпки в тази посока (например, наредбата за Минимални изисквания за информационна сигурност – МИМИС), но има още доста работа, докато се изпълнят изискванията в нея. Държавата трябва да погледне сериозно на проблема с киберсигурността и трябва да наблегне на образованието и създаването на висококвалифицирани специалисти. И трябва да го направи сега.

Exit mobile version