Cybersec NewsБързи новини

Google създаде OpenSK, security key с отворен код

Последен ъпдейт на 8 април 2020 в 10:55 ч.

Лидерът в онлайн търсенето Google представи OpenSK, security key с отворен код. Благодарение на него, всяка организация може да създаде собствен FIDO или U2F ключ, като просто инсталира софтуера на USB флашка.

FIDO е стандарт за сигурен онлайн достъп, който надгражда паролите. В момента са популярни три него модификации: Universal Second Factor (U2F), Universal Authentication Factor (UAF) и FIDO2. UAF управлява боиметрична автентикация, а U2F позволява автентикацията посредством софтуерни ключове, инсталирани на USB устройства. И двете технологии надграждат използването на пароли като метод за автентикация.

FIDO2 елиминира нуждата от използването на парола, като я заменя с хардуерен ключ, използващ протокола WebAuth. Благодарение на технологията може да се логвате директно в услуги, без да използвате друг метод за автентикация.

До публикуването на OpenSK, Google продаваше собствени FIDO-съвместими ключове. С пускането на новия софтуер с отворен код, компанията се надява да ускори приемането на стандарта за автентикация.

Прочетете повече по темата тук

 

В рубриката Бързи новини подбираме водещи заглавия за вас и споделяме линкове към външни публикации. 

Покажи още
Back to top button