АтакиДържавни институцииЛични данниТоп новини

ГДБОП обяви, че има заподозрян и задържан за атаката срещу НАП

20-годишен специалист по информационна сигурност е сочен за съпричастен към пробива в системата

20-годишен специалист по информационна сигурност е задържан заради подозрения за съпричастност в пробива на сървърите на НАП, довел до изчтоването на лични данни на минимум 1 млн. души. Това съобщи в сутрешните блокове на bTV и NOVA Явор Колев, директор „Компютърни престъпления“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Заподозреният работи в компания за киберсигурност, където тества системи за уязвимост – дейност, която Колев определи с метафората „бял хакер“, придобила известност през последните седмици. През годините, обаче, специалистът е бил и от „тъмната страна“, заяви още Колев.

Претърсени са офисите на компанията, както и домът му, откъдето са иззети множество устройства и носители на информация. Направените към момента експертизи сочат, че той е съпричастен към пробива в системата, обяви Колев.

Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close