Cybersec NewsPrivacyБързи новиниКибератаки

Фалшиво TikTok копие се разпространява през WhatsApp и краде снимките ви

Фалшиво копие на TikTok се разпространява масово сред потребителите в Индия от средата на юли 2020 г. Основен канал за това е WhatsApp.

Причината: популярната социална мрежа е официално забранена в страната след като правителството я определи като риск за националната сигурност. Хакерите се възползват умело от желанието на потребителите да я използват въпреки забраната – и са създали нейно фалшиво копие с името TikTok Pro.

След като бъде свалено, то иска разрешение за достъп до камерата, изображенията и микрофона на потребителя и краде информацията, съхранявана на устройството. Подла тактика, която изглежда и работи добре, след като привлече вниманието на местните власти.

TikTok е едно от 59 китайски приложения, забранени в Индия, по подозрение, че тайно събират информация от устройства и ги предават на китайското правителство.

Ако попаднете на TikTok Pro – игнорирайте го. Както и игнорирайте приложенията, налични извън магазини като Google Play, за да намалите риска от зараза на смартфона или таблета ви.

Покажи още
Back to top button