Четири причини да си направите кибер застраховка

Този финансов продукт покрива разходите при загуба на данни и кибератаки

Кибер застраховката е инструмент за покриване на рисковете, свързани със загуба на данни и информационни ресурси. В България този финансов продукт все още се счита за екзотичен. Реалността обаче е такава, че популярността му тепърва ще расте.

Световният пазар за кибер застраховки се оценява на 4.2 млрд. долара през 2017 г. от консултантската компания Zion Market Research. Според нейните прогнози оборотът на пазара трябва да нарасне през 2020 г. до 22.8 млрд. долара.

Повече опасности

Една от основните причини за този очакван ръст е зачестяването на кибератаки от всякакъв вид. Тъй като всички бизнеси работят с лични данни, на практика всяка компания с ИТ инфраструктура е застрашена от такива атаки.

Така например компаниите, занимаващи се с онлайн търговия, са пострадали от 4000 инцидента през 2016 и 2017 г. Около 16% от компаниите са отчели над 1 млн. долара загуба като резултат от кибератаки според данните на Zion Market Research.

Защита срещу източване на данни

Кибер застраховките са подходящи за всякакъв вид компании, но са особено важни за фирми, които работят с големи обеми лични данни като например банки, телекоми, здравни заведения, консултантски и маркетингови агенции, аутсорсинг компании и т.н. „Всеки, който разполага с много данни и извършва високорискова дейност в интернет, дори големите банкови институции, биха се защитили така. Това е един вид Гражданска отговорност, толкова популярно би трябвало да бъде“, посочва Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Тези застраховки покриват различни рискове и ограничават загубите при неочаквани или злонамерени инциденти с информационните ресурси на компанията. Освен застрахованата компания те покриват и отговорността на фирмата спрямо нейни клиенти и контрагенти за реализирани от тях загуби.

Загуба на данни заради срив в системата

Всеки срив в информационните системи на компанията носи със себе си риск от загуба на данни. Тук не говорим само за претоварване на информационните ресурси, но и за други заплахи като например амортизация на съррвърите или природни бедствия.

Злонамерена атака и източване на данни

Кибератаките срещу организации се увеличават. Дали ще са под формата на рансъмуер или друг вид малуер, който компрометира информационните системи, тези атаки могат да имат сериозни последствия върху разходните пера на организациите.

Съвместимост с GDPR

Директивата влезе в сила през май 2018 г. и все още не е ясно каква част от фирмите в България покриват изискванията й. Съгласно директивата глобите за неспазване може да стигнат 20 млн. евро или 4% от годишния оборот на компанията(избира се по-голямото от двете). Кибер застраховките могат да покрият част от разходите, които възникват при неспазване на изискванията по GDPR.

Разходи, свързани със съдебни дела и загуба на репутация

Пробивите и изтичането на лични данни могат да доведат до съдебни дела и загуба на репутация. Кибер застраховката може да покрие тези разходи.

 

Exit mobile version