Бързи новиниКибератаки

bTV призна за пробив в системите си, хакер твърди, че продава базата данни с потребители

bTV уведоми потребителите си, че в системите ѝ е осъществен пробив, който може да е довел до източване на лични данни. Малко по-късно в хакерски форум се пови оферта, в която се твърди, че информацията се продава срещу 2 хил. USD, платени в биткойни.

Най-притеснителното в твърдението на хакера е, че сред източените данни се съдържат и хеширани пароли. Още по-притеснителното – че споменатият алгоритъм за хеширането им е MD5, който може да доведе до относително лесно разбиване на самите пароли.

Според информацията в описанието на пуснатия за продажба дъмп, в него се съдържат данните на 500 хил. души. Хакерът твърди, че компанията е била предупредена и до продажбата се е стигнало, защото е било отказано да се плати искания откуп.

Дори и да не е вярно (не може да верифицираме твърденията на хакера), препоръчваме да смените паролите си за всички услуги на bTV – както и навсякъде другаде, където използвате идентични пароли (ако го правите). Oт медията също cъвeтвaт cвoитe peгиcтpиpaни пoтpeбитeли, нeзaбaвнo дa cмeнят пapoлитe cи, както и да oбpъщaт ocoбeнo внимaниe нa пoдoзpитeлни мeйли или дpyгa ĸoмyниĸaция oт нeпoзнaти тpeти cтpaни. „Никакви детайли за кредитни и дебитни карти, нито картови номера, нито трицифрени кодове (CVV код), нито други банкови детайли, са могли да бъдат достъпени.“ коментират от медията.

Ако имате въпроси, може да се обърнете директно към bTV на имейл [email protected].

В официалната информация, разпространена до потребителите на медията, се твърди, че е установен неоторизиран достъп до системите, без да се уточнява какво точно е било достъпено и/или източено.

В публикацията си пък хакерът твърди, че е откраднал 13 бази данни. Предоставени са и дъмпове на отделните бази с цел доказване, че хакерът ги притежава наистина.

 

Покажи още
Back to top button