Бразилското правителство съобщава за рансъмуер атака срещу Националната хазна

Не е изненада, че подобни атаки се извършват в петък вечер, преди старта на почивните дни

В петъчната вечер (13 август 2021 г.) е установена рансъмуер атака срещу вътрешната мрежа на секретариата на Националната хазна, разкри бразилското Министерството на икономиката. Специалистите по сигурността все още разследват степента на сериозност на пробива и последиците от него.

Националната хазна (Tesouro Nacional) е специализиран орган на Министерството на икономиката на Бразилия, който отговаря за администрирането на финансовите ресурси на федералното правителство, както и за управлението и финансирането на държавния дълг на страната. Сред основните задачи на секретариата е да финансира държавния дефицит чрез емитиране на дългови държавни ценни книжа.

Смята се, че атаката по никакъв начин не е засегнала платформата за търговия на Бразилската фондова борса и сделките могат да се извършват нормално.

Това не е първата подобна атака срещу бразилски държавни институции. През април 2021 г. съдебната система в Рио Гранде до Сул беше засегната от рансъмуера REvil.

А по-рано, през ноември 2020 г., бандата RansomEXX атакува Върховния съд на Бразилия, като криптира системите, а уебсайтовете на множество други бразилски федерални правителствени агенции също бяха изключени.

Заключение

Заразяването с криптовирус и последващото възстановяване е неприятно и скъпо „преживяване“. Проактивната защита и план за възстановяване при бедствени събития (disaster recovery plan) са две от „съставките на правилната рецепта“ за справяне с криптовирусите и минимизиране на негативните последици за дейността и репутацията.

Exit mobile version