Cybersec NewsБързи новини

България е поискала помощ от САЩ за спирането на Zamunda.net

България е поискала помощ от американското Министерството на правосъдието за спирането на сървъри на Zamunda.net, които може да са разположени в САЩ.

Още през пролетта на 2020 г. страната ни отчете, че планира наказателно преследване на най-полулярния торент тракер Zamunda.net, както и на други торент сайтове – ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to.

Към момента всички тези сайтове продължават да работят, но нов доклад, изпратен от българските власти до Търговските представители на САЩ (USTR) отчита, че е постигнат напредък.

USTR e американска агенция,  специализирана в търговските въпроси на регионите по света. Тя насърчава и следи предприемането на действия от конкретни държави, които от своя страна отчитат извършеното чрез периодични доклади.

В периода между 2013 и 2017 г. България беше поставена в „Специалния списък за наблюдение 301“ на USTR, поради изоставащите действия и политики на държавата по отношение на защитата на авторското право и борбата с разпространението на пиратско съдържание.

През 2018 г., след като българските правоохранителните органи активно разследваха различни дела за пиратство, страната ни беше премахната от списъка за наблюдение.

Покажи още
Back to top button