Cybersec NewsБързи новиниКибератакиПолезни съвети

Арест в Австралия заради имейл измами за над 2.6 млн. USD

Полицията в Австралия е арестувала двама мъже във връзка с измами и компрометиране на бизнес кореспонденция (BEC) на обща стойност над 2.6 млн. USD.

Подозренията на властите са, че двамата са част от организирана престъпна група. Дейността ѝ е била да прихваща легитимна бизнес кореспонденция, в която да подменя данни в иначе редовни фактури.

Как действа схемата? Например – доставчик на услуга изпраща фактура към клиента си. Престъпниците прихващат кореспонденцията и подменят част от фактурата (обикновено прикачен файл) – най-често IBAN номера на сметката на получателя на плащането. Клиентът нарежда исканата сума по подменената сметка, без да подозира за измамата. Обикновено тя бива разкрита едва когато доставчикът си потърси вече преведените по чужда сметка пари.

Таргетираните получатели на scam имейлите са били фирми с най-различен предмет на дейност и от различни региони на страната.

Само през 2018 г. австралийски фирми са загубили приблизително 60 млн. USD от измами с компрометиране на бизнес кореспонденция (BEC).

По-рано тази година, Олимпийската ледена пързалка в югозападен Сидни е била ощетена със 77 хил. USD при BEC измама. Финансовият отдел на пързалката е получил фактура за ново оборудване, съдържаща променени детайли за плащане. В резултат, нареденият от пързалката банков превод е постъпил по сметката на анонимен престъпник в Унгария.

Покажи още
Back to top button