8-годишни хакери ще се изправят срещу системата за гласуване на САЩ

Конвенцията DEFCON ще проведе състезание, в което деца на 8-16 ще се изправят срещу правителствени уебсайтове и услуги.

Следващата седмица DEFCON – най-голямата конференция за хакери – ще приюти отбори от ученици, които ще се борят за голямата награда от 2500 USD. Tова не е просто начинание, което цели да подтикне повече младежи да се занимават със сигурност. Причината това състезание да се проведе сред ученици е много по-сериозна – по думи на организаторите „никой сериозен експерт не би участвал“.

Не за друго, а защото би било прекалено лесно.

За целта на състезанието ще се използват реплики на сайтовете и услугите, а част от наградния фонд се дава от Националния демократски комитет (DNC) на САЩ. Комитетът също се грижи за набирането на състезатели и провеждането на самото събитие. Изи Лаполски, негов представител, твърди:

„Щатските избори са толкова дълбоко сбъркани, че никой възрастен хакер не би се занимавал. По-скоро би се изсмял на предложението.“

Правителствените сайтове и услуги на САЩ се славят с неадекватната си сигурност. Наскоро те достигнаха до международните новини след като 12 руски хакера бяха обвинени за пробив във сигурността им през 2016.

Exit mobile version