Cybersec NewsБързи новиниКибератакиЛични данни

50 хил. домашни камери са били хакнати, а направените снимки са публикувани онлайн

Неназована хакерска група твърди, че е хакнала над 50 хил. домашни камери и вече е споделила част от заснетите кадри онлайн с повече от 70 потребители на сайтове за възрастни.

„Колекцията“ включва клипове с продължителност от 1 до 20 минути, показващи хора на различна възраст в компрометиращи пози или различни етапи на събличане, а доживотното право за гледане струва едва 150 USD.

Хакерите са предложили да споделят достъпа със свои „колеги“, като дори предлагат на  „VIP членове“ кратък курс как да „изследват, гледат на живо и записват“ съдържание на хакнатите камери, което може да означава, че броят на частните видеоклипове ще нараства с времето.

Разкритият инцидент следва да насочи допълнително вниманието на потребителите към правилното инсталирани и конфигуриране на домашните камери, с оглед гарантиране на тяхната сигурност. Тези устройства обикновено се използват от домакинствата за повишаване на сигурността или за наблюдение на непълнолетни. Не трябва да забравяме, че веднъж поставени в интернет, те стават уязвими на хакерски атаки, затова е добре да вземем мерки за безопасност (силна парола, актуална версия на фърмуера на IoT устройствата, многофакторна автентикация, реномиран доставчик) преди да пострадаме.

Покажи още
Back to top button