5 съвета за по-защитени IoT устройства

Подсигуряването на умния часовник, телевизор или хладилник може и да звучи екстравагантно - но е задължително

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:27 ч.

Светът е IoT (Internet oThings или интернет на нещата). На практика, това са всички умни и свързани с интернет устройства – от IP камери, през рутери и принтери, чак до „умни“ крушки за лампи. Проблемът с тях е, че средностатистическия потребител не би имал и най-беглата идея как да ги подсигури срещу експлоатиране. А те съхраняват критична за него локация, която в грешните ръце може да бъде силно оръжие срещу самия потребител.

Нагледен пример за последното през последните две години са множество масирани атаки, идващи от ботмрежи, изградени изцяло от IoT устройства и изтеклите лични и дори интимни снимки.

Защитата на такива устройства не е нещо непостижимо – дори обратното. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спите спокойно в свят, в който дигитална рамка за снимки може да шпионира вас и организацията ви (да, системни администратори, следващите редове са специално и за вас – защото смарт часовниците във офиса ви сигурност далеч не са изключение):

1. Избягвайте устройства, които рекламират Peer-to-Peer (P2P) функционалност

Причината за това е, че такива устройства използват изключително несигурен начин за свързване и са достижими отдалечено, дори и зад защитна стена. Те винаги търсят начин да се свържат към глобална, обща мрежа, за да могат потребителите да ги достъпват без значение къде са. Това обаче оставя зееща пролука в сигурността, която само чака да бъде експлоатирана.

2. Винаги променяйте фабричните настройки

Целта на занятието е да се избегнат или изключат функции, които са апетитни за атакуващите (като UPnP – Universal Plug n’ Play, който може да минава през защитната ви стена, без да знаете).

За да сте сигурни, винаги можете да проверите кои портове са отворени и достъпни през IP адреса ви. Можете да проверите IP адреса си тук и да използвате този инструмент на Censys като изберете IPv4 от падащото меню на страницата, въведете IP адреса си и натиснете „търси“.

От страна на антивирусния ви софтуер, най-добър избор би било използването на такъв с допълнително подсигуряване на мрежи и използване на интернет.

3. Обновявайте firmware-a на устройствата си

Вече сме писали неведнъж по темата – но по-голямата част от IoT устройствата обикновено се купуват и съществуването им се забравя от собственика (а понякога – и от производителя). Да, немалка част от авторите на IoT устройства предоставят на всичките си потребители обновления, които или подобряват сигурността, или поправят софтуерни грешки. Най-добре е дори, преди да включите устройството си в мрежата, да проверите дали фърмуеъра е последна версия.

4. Променяйте фабричните пароли

Факт е, че при някои устройства дори и това не би помогнало поради лошото внедряване на други мерки за сигурност или липсата им. Освен ако не искате всички да виждат огромен надпис „Добре дошли!“ над устройството ви, то първото нещо, което трябва да правите с ново устройство е промяната на фабричните име и парола – което важи с особена сила за WiFi рутера ви, особено, ако мрежата ви е незащитена с парола (Мрежата ви е незащитена с парола!? Поправете го още докато четете този текст). За жалост, голяма част от продуктите, които хората използват днес, имат и недокуметирани „задни вратички“, които принципно са акаунти за разработчици, чиито име и парола често са общо достояние.

5. Не свързвайте устройствата си директно с интернет

Това значи, че устройството ви не трябва да е последната стъпка преди световната мрежа – без защитна стена. Напредъкът във функционалността на IoT устройствата се случва прекалено бързо, за да се осигури максималното (или поне някакво) ниво на сигурност за всички устройства. Ако използвате рутер, то той най-вероятно има вградена защитна стена – дръжте всички устройства зад нея.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version