4 операционни системи, създадени за по-сигурно сърфиране

Лесно е да преминем към друга услуга или приложение, но какво можем да направим когато става въпрос за самата операционна система на устройството ни?

Ако трябва да посочим едно нещо, за което всички ви интернет се борят, то това са личните ви данни. Затова и се създават всевъзможни начини за събирането им, понякога и без изричното разрешение на потребителя.

В следващите няколко реда ще ви запознаем с 4 операционни системи, създадени специално с идеята да ви защитават от подобни неетични (и незаконни) посегателства. Да, те със сигурност не са нещо, което може просто да замени Windows, Linux или macOS (или която и друга система, с която работите на домашния си компютър). Но може да ви помогне да опазите анонимността си онлайн.

Qubes

Вместо да бъде мястото, където софтуера и файловете ви „живеят“, Qubes е по-скоро инструмент за изпълнение на софтуера, който използвате в отделни виртуални машини, наречени qubes. Така всяка изпълнена програма има достъп само и единствено до собствения си контейнер и нищо повече. Казано по-абстрактно, qubes стартира софтуер на различни (виртуални) компютри, без да позволява комуникация между програмите (дори и желана).

Научете повече

Tails OS

Tails OS е проект, който ви предоставя операционна система, изпълнявана изцяло на USB флаш памет или преносим харддиск. Системата е базирана на Debian и се изпълнява в RAM паметта на която и да е използвана машина, за да не оставя следи. Освен това, за интернет достъп тя използва TOR мрежата, за да заобиколи цензура и да предостави анонимност на потребителя.

Научете повече

Whonix

Whonix e дистрибуция на Linux, която доста си прилича с Tails OS по функционалност. При нея също се използва преминаването на трафик през TOR за всички приложения на системата. Whonix също е модифицирана версия на Debian, но се изпълнява върху множество виртуални машини. Системата се разработва активно и се предоставя с основните приложения за ежедневието.

Научете повече

Subgraph

Тази операционна система разчита на sandboxing методология за изпълнение на приложенията. Техниката се доближава до тази на Qubes, но не предоставя същото ниво на сигурност, тъй като не използва цялостна виртуализация. Някои от най-силните ѝ страни са задължителното криптиране, използване на TOR за цялата система и устойчивостта на cold boot атаки.

Научете повече

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook.

Exit mobile version