Cybersec NewsПолезни съвети

3 причини да правите бекъп на данните във фирмата си

Хакери, природни бедствия, рансъмуеър: заплахите пред фирмените данни са много. Намалете риска като създавате регуларни резервни копия на данните и работните станции, на които се използват от служителите ви

Загубата и кражбата на данни е проблем, който може да струва на една компания до 20% от годишните ѝ приходи, показват данните от проучване на Cisco. А щетите могат да придобият повече от чисто финансови измерители, като доведат и до:

  • Загуба на клиенти (40% от анкетираните са загубили над 20% от клиентската си база)
  • Загуба на бизнес възможности (38% от анкетираните)
  • Правни проблеми поради неспазване на регулации за защита на лични данни като GDPR

Как се губят данни?

Преди да потърсим решение, трябва да си зададем въпроса кои са най-честите причини за загуба или източване на информация. Част от тях са:

  • Хардуерни повреди
  • Софтуерни проблеми
  • Загуба или кражба на служебни устройства (USB флашки, преносими харддискове, лаптопи, мобилни телефони и таблети и др.)
  • Използване на неоторизирани устройства в мрежата
  • Неволно изтриване на файлове
  • Физическа повреда на устройство (ако, например, изпуснете лаптопа от бюрото си)
  • Невнимание (или незнание) на служителите ви

Причините за загубата или източването на данни могат да бъдат много – и изискват комплексни действия и политики.

Какво е решението?

В този текст ще се опитаме да дадем отговор на проблема с неволната загуба на данни (т.е. случаите, в които няма източване на информацията или загубени памети с такава).

Основното решение е създаването на бекъп план. И тук не говорим за просто съхранение на резервни копия на файловете (каквото много компании правят в услуги като като Dropbox или Google Drive). Да, това е добро начало.

Каква е разликата между бекъп план и резервно копие на данните?

Въпреки че Dropbox, Google Drive и подобните им услуги позволяват да възстановите загубените файлове, това далеч не означава, че ще може да заработите отново. Защото, ако сте загубили лаптопа си, може да нямате (например) необходимия софтуер, за да манипулирате файловете.

Затова, най-важното, което трябва да знаете за cloud storage e, че целта му е удобно и от всякъде  да можем да достъпим данните и информацията си.

Да имате бекъп план, обаче, означава да можете да възстановите не просто информацията си, а средата си на работа – с всички необходими приложения, настройки и конфигурация. Резервните копия не трябва да са само на данните, а на интернет свързаности, резервни устройства в случай на хардуерен проблем. Иначе казано – да гарантирате, че при какъвто и да било проблем, бизнесът ви да може да възобнови нормалната си дейност максимално бързо.

Защо да архивирате

Нека да разгледаме и основните причини, които могат да изкарат компанията ви от релси и да спрете работата си принудително.

Рансъмуеър

Рансъмуеърът продължава да е една от водещите заплахи за бизнеса. Това важи с особена сила за таргетирания рансъмуеър, при който зловредният софтуер е насочен срещу конкретна организация, а не се разпространява безразборно като имейл спам. Архивирането на данни помага да се избегнат щетите от рансъмуеъра, без да се плаща откуп.

Хакери и зловреден код

Рансъмуеърът не единствената киберзаплаха за данните на бизнеса. Съществуват различни видове зловреден код, които могат да бъдат инжектирани в корпоративната мрежа и да доведат до загуба на данни. Ако използвате отдалечен достъп (Remote Desktop Protocol) и защитата ви е слаба, възможно е външно лице да получи достъп до фирмените данни.

Физическа загуба на данни

Загубата на данни може да бъде причинена от различни събития като природни бедствия, амортизация на дисковете с памет или увреждане на сървърите и компютрите: например заради изтърване, токов удар и т.н. Нито едно от тези събития не може да бъде предвидено, в същото време те са достатъчно често срещани, за да създадат проблеми на бизнеса.

Покажи още
Back to top button