Лични данниПолезни съвети

3 лесни съвета да защитите ученика от нежелано съдържание и контакти в интернет

Започнете с настройки на браузъра и операционната система вкъщи, за да контролирате къде сърфират най-малките

Интернет е огромен информационен ресурс за ученика. За съжаление голяма част от съдържанието там не е подходящо за деца, а те могат да го достъпят без почти никакви усилия – буквално с няколко клика.

Защитата на най-малките започва с възпитанието и обясненията – и продължава с технически средства за защита, за каквито ще ви разкажем в следващите редове.

Настройки на операционната система

Най-масовата операционна система за компютри Windows дава възможност да настроите филтри на съдържанието, за да ограничите това, което детето ви може (и не може) да вижда онлайн.Тази функция е особено полезна, за да предпази децата ви от порнографски сайтове, игри с много насилие или всякакво друго съдържание, които считате за неподходящо.

За да използвате функцията за родителски контрол, ще трябва да добавите профил на детето си и да го обозначите като член на семейството ви. Ето как става това в Windows 10.

Създаване на детски профил в Windows 10

За да създадете детски профил:

Start > Settings > Accounts >Family and Other Users > Add a family member > Add a child >

Ще се появи системен прозорец, в който да въведете имейл. Ако детето ви няма имейл, можете да използвате опцията The person I want to add doesn’t have an email address.

Когато сте готови, потвърдете с Confirm. Детето ви трябва да приеме поканата, която е изпратена на имейла му.

Контрол и ограничаване на съдържанието

След като детето ви е добавено в семейната група, можете да следите сайтовете, които отваря, и да определяте ограничения за съдържанието, което може да вижда.

За целта идете в:

Settings > Accounts > Family & other people > Your family > Manage family settings online

В секция Activity трябва да активирате Activity reporting. Имате възможност да получавате и периодични известия за дейността на детето ви онлайн чрез Email weekly reports to me.

Сега вече може да виждате следната информация за това, което прави детето ви в интернет:

  • Searches – това, което търси в интернет;
  • Web browsing – сайтовете, които отваря;
  • Apps and games – Приложения и игри, които играе;
  • Screen time – Време, прекарано пред екрана;

За да ограничите съдържанието, което детето ви може да вижда онлайн, използвайте секцията Content Restrictions. Тя ви позволява да забранявате отварянето на определени сайтове (Web Browsing > Block inappropriate websites). По същия начин чрез Apps, games & media можете да блокирате неподходящи приложения и игри (Block inappropriate apps, games & media).

Блокиране на неподходящи сайтове чрез браузърни приставки

Като допълнителна превантивна мярка можете да инсталирате приставки към браузъра, който използвате, за да ограничите показването на сайтове с неподходящо съдържание.

Ако използвате  Google Chrome

Chrome даваше възможност за създаването на детски профили с ограничено показване на съдържание. Тази функция обаче беше замразена и към момента нови профили не могат да се добавят. За сметка на това има достатъчно приставки за родителски контрол, от които може да избирате. Ето ги някои от най-популярните на база оценките от потребители:

Ако използвате Mozilla Firefox

Firefox също разполага с набор от приставки за родителски контрол, по-популярните от които са:

Блокиране на опасни сайтове чрез антивирусен софтуер

Много антивирусни програми разполагат с вградени филтри за родителски контрол. Те следят съдържанието, което се отваря, и блокират неподходящите и опасни сайтове.

Всички тези технически средства, обаче, биха били безполезни, ако не помагате на децата си да откриват онлайн света и им полазвате заплахите, които ги дебнат там. За подробни съвети как, може да следите saferkidsonline.bg и SafeNet.

Покажи още
Back to top button