ГеймингЛични данниСъветник

3 лесни съвета да защитите ученика от нежелано съдържание и контакти в интернет

Започнете с настройки на браузъра и операционната система вкъщи, за да контролирате къде сърфират най-малките

Интернет е огромен информационен ресурс за ученика. За съжаление голяма част от съдържанието там не е подходящо за деца, а те могат да го достъпят без почти никакви усилия – буквално с няколко клика.

Защитата на най-малките започва с възпитанието и обясненията – и продължава с технически средства за защита, за каквито ще ви разкажем в следващите редове.

Настройки на операционната система

Най-масовата операционна система за компютри Windows дава възможност да настроите филтри на съдържанието, за да ограничите това, което детето ви може (и не може) да вижда онлайн.Тази функция е особено полезна, за да предпази децата ви от порнографски сайтове, игри с много насилие или всякакво друго съдържание, които считате за неподходящо.

За да използвате функцията за родителски контрол, ще трябва да добавите профил на детето си и да го обозначите като член на семейството ви. Ето как става това в Windows 10.

Създаване на детски профил в Windows 10

За да създадете детски профил:

Start > Settings > Accounts >Family and Other Users > Add a family member > Add a child >

Ще се появи системен прозорец, в който да въведете имейл. Ако детето ви няма имейл, можете да използвате опцията The person I want to add doesn’t have an email address.

Когато сте готови, потвърдете с Confirm. Детето ви трябва да приеме поканата, която е изпратена на имейла му.

Контрол и ограничаване на съдържанието

След като детето ви е добавено в семейната група, можете да следите сайтовете, които отваря, и да определяте ограничения за съдържанието, което може да вижда.

За целта идете в:

Settings > Accounts > Family & other people > Your family > Manage family settings online

В секция Activity трябва да активирате Activity reporting. Имате възможност да получавате и периодични известия за дейността на детето ви онлайн чрез Email weekly reports to me.

Сега вече може да виждате следната информация за това, което прави детето ви в интернет:

  • Searches – това, което търси в интернет;
  • Web browsing – сайтовете, които отваря;
  • Apps and games – Приложения и игри, които играе;
  • Screen time – Време, прекарано пред екрана;

За да ограничите съдържанието, което детето ви може да вижда онлайн, използвайте секцията Content Restrictions. Тя ви позволява да забранявате отварянето на определени сайтове (Web Browsing > Block inappropriate websites). По същия начин чрез Apps, games & media можете да блокирате неподходящи приложения и игри (Block inappropriate apps, games & media).

Блокиране на неподходящи сайтове чрез браузърни приставки

Като допълнителна превантивна мярка можете да инсталирате приставки към браузъра, който използвате, за да ограничите показването на сайтове с неподходящо съдържание.

Ако използвате  Google Chrome

Chrome даваше възможност за създаването на детски профили с ограничено показване на съдържание. Тази функция обаче беше замразена и към момента нови профили не могат да се добавят. За сметка на това има достатъчно приставки за родителски контрол, от които може да избирате. Ето ги някои от най-популярните на база оценките от потребители:

Ако използвате Mozilla Firefox

Firefox също разполага с набор от приставки за родителски контрол, по-популярните от които са:

Блокиране на опасни сайтове чрез антивирусен софтуер

Много антивирусни програми разполагат с вградени филтри за родителски контрол. Те следят съдържанието, което се отваря, и блокират неподходящите и опасни сайтове.

Всички тези технически средства, обаче, биха били безполезни, ако не помагате на децата си да откриват онлайн света и им полазвате заплахите, които ги дебнат там. За подробни съвети как, може да следите saferkidsonline.bg и SafeNet.

Покажи още

Христо Петров

Информационната сигурност е тема, която незаслужено бива неглижирана от повечето потребители и медии. А не трябва, защото тя засяга всичко в модерния свят: от свързания към интернет тостер в кухнята до хакерските атаки, които струват на бизнеса милиарди долари всяка година.

Един коментар

  1. Аз бих добавил може би най-сигурното уеб-филтриране на на всичко изброено досега, чрез opendns. Всеки има вкъщи рутер, слагате днс-ите на open dns предназначени за блокиране на нежелани страници наречени family shield. За да не може детето да заобиколи днс сървърите чрез слагане на гугълските (например) създайте ограничени акаунти, тогава детето няма да може да заобиколи уеб филтъра. С негова помощ да блокирате по категории, има възможност за следене на посещаваните сайтове, най-хубавото е,че е безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close