JavaScript измества Microsoft Office като любим инструмент на хакерите за фишинг атаки

Kиберпрестъпниците използват по-широк от всякога набор от злонамерени документи, за да разпространяват зловреден софтуер, и като цяло променят фокуса си при реализацията на фишинг кампании. 

Това е едно от основните заключение на доклада HP Wolf Security Threat Insights Report Q2 2024, според който хакерите дават приоритет на скриптови техники за фишинг пред подходи, основани на традиционни злонамерени файлове. Те заменят често използваните Microsoft Office документи, съдържащи злонамерени макроси, със скриптови езици като VBScript и JavaScript, комбинирайки ги с криптирани архивни файлове. 

Вместо да изпращат прикачен документ, който включва злонамерен макрос, участниците в заплахите изпращат архивен файл, който включва скрит злонамерен код на VBScript или JavaScript заедно с файла, който жертвата иска да изтегли. 

Според доклада на HP Wolf Security през второто тримесечие на 2024 г. 39,23% от атаките със зловреден софтуер са били извършени чрез архивен файл, в сравнение с 27,89% през предходния отчетен период. Компанията за киберсигурност установява, че нападателите са използвали 50 различни формата на архивни файлове за разгръщане на фишинг кампании. 

Източник
Infosecurity-magazine.com
Exit mobile version