1 причина да започнете да използвате криптиране още днес

Или как да добавите още едно ниво на надеждна защита за чувствителните си данни като договори, оферти, лична информация за клиенти или дори собствените ви снимки

Договори с клиенти. Оферти. Планове и стратегии. Лични данни за клиенти. Собствените ви снимки. Това са само част от данните, за които сме сигурни, че съхранявате на вашия служебен или личен компютър, смартфон, в облака или на USB флашка. Ако е така, продължете да четете.

Предполагаме, че вече сте защитили достъпа до устройствата си с парола, биометрично влизане или дори комбинация от двете (ако не сте, направете го сега). Дотук добре, но какво се случва ако загубите устройството си или то бъде откраднато?

Именно в такава ситуация идва на помощ криптирането. Основната му функция: да предотврати възможността информацията от загубено или откраднато устройство да попадне в чужди ръце. Криптирането защитава не само информацията ви, но и комуникацията ви, уеб трафика ви и паролите за достъп. Някой ще каже: нямам нужда, аз нямам какво да крия. Помислете отново: сигурни ли сте, че искате да рискувате най-съкровените ви моменти да станат публично достояние?

Ако отговорът е не, вижте по-долу кои са най-добрите практики за защита на чувствителните ви данни и лична комуникация:

Криптирайте диска си

Повечето компютри все още имат лесно сменяеми твърди дискове или SSD. Затова криптирането на сториджа ви е чудесна допълнителна защита. Ако го направите, дори компютърът да бъде загубен или откраднат, никой няма да може да достъпи всичките ви данни, софтуера и използваната операционна система.

Що се отнася до смартфоните и таблетите, еквивалентната функционалност е криптиране на вградената и преносима памет (SD карта), коeто, при съвременните модели, обикновено е активирано по подразбиране. Съществуват множество онлайн ръководства, с чиято помощ да направите проверка, а също и да криптирате устройствата за смартфони и таблети с Android или iOS.

Криптирайте файловете си в облака

Повечето от нас използват хранилище в облака за по-лесен достъп до информация отвсякъде и по всяко време. Но и тук съществува риск за сигурността – в резултат на човешка грешка (например, слаба парола или неподходяща конфигурация) или на целенасочена атака срещу доставчика на услугата ви.

Затова е добре да криптирате файловете си, преди да ги качите в облака. Спрямо нуждите ви и предлаганите функции за криптиране, може да избирате между различни продукти. Използвайте минимум тези, които предлагат AES криптиране.

Криптирайте уеб трафика си

Един от най-лесните начини да започнете с това е да настроите виртуална частна мрежа (VPN), която работи като криптирана фуния за интернет трафик. Ако работите от близкото кафене и искате да споделите чувствителни данни с клиент, например, VPN ще ви осигури криптирана мрежа, която не може да бъде прихваната. Освен това, ще имате сигурен достъп до данни, съхранявани в домашната ви мрежа, където и да се намирате.

Друг начин да осигурите поверителност на данните си е да използвате TOR (The Onion Router). TOR обединява данните ви в криптирани пакети, преди да се свърже с мрежата. Основната му функция е, че скрива вашите дигитални отпечатъци, като така ви позволява да сърфирате в интернет анонимно.

Важно е също да обърнете внимание дали уебсайтовете, които достъпвате, използват HTTPS протокол  (това означава, че комуникацията между вас, като посетител, и уеб сървъра е криптирана). Сериозните уебсайтове вече използват HTTPS по подразбиране.

Криптирайте съобщенията си

Повечето популярни чат-платформи предлагат криптиране от край до край, но не навсякъде то е настроено по подразбиране. Ако искате да имате криптиран чат във Facebook Messenger, трябва да кликнете върху профилната снимка на събеседника и да изберете „Таен разговор“. WhatsApp и Telegram имат функция за Secret Chat, включена по подразбиране, която ви позволява да зададете самоунищожаване на съобщенията и файловете, които изпращате.

Криптирайте паролите си

Мениджърите на пароли са популярен избор за хора, които не искат (или не могат) да запомнят всичките си пароли. Той функционира като банков сейф, но вместо бетон и сложни ключалки, използва математически променливи.

Повечето от облачните услуги поддържат криптирано копие от „сейфа“ ви на сървърите си, а освен това позволяват на потребителите да използват многофакторна автентификация (MFA). Това е много по-сигурен начин да съхранявате паролите си, отколкото на лепкави бележки или документи в компютъра си или още по-лошо – да използвате една парола навсякъде.

В обобщение

Криптирането е най-лесният начин за защита на данните ни. В съвременния цифров свят, то трябва да се превърне в полезен навик за всички нас. Възползвайте се сами от свободно разпространените инструменти или се обърнете за помощ към утвърдените специалисти по киберсигурност.

А за най-търпеливите да стигнат дотук, ето и причината: тайните ви ще си останат тайни, дори и да загубите лаптоп, телефон или USB флашка или мейлът ви бъде хакнат.

 

Exit mobile version