АтакиВсички новини

Хакерите от Sednit използват Brexit, за да атакуват държавни организации

Поредната спам кампания инсталира малуер, който събира данни за заразените устройства

Хакерската група Sednit използва събитията около Brexit, за да разпространява малуер. Сред основните цели на групата са държавни институции в Централна Азия и Централна и Източна Европа.

В момента членовете на Sednit водят активна спам кампания, показва анализ на компанията за информационна сигурност Accenture Security. Имейлите съдържат зловреден документ Brexit 15.11.2018.docx, чието име заблуждава, че има връзка с преговорите между Великобритания и Европейския съюз. „Темата за Brexit подсказва кои са целите на групата, която се фокусира основно върху страни-членки на NATO, страни в Централна Азия и съседни на Русия страни“, коментират от Accenture Security.

В прикачения документ има макро скрипт, който сваля на компютъра истинския малуер – в случая Zekapab, известен още и като Zebrocy. Зловредният код събира информация от заразеното устройство като средство за шпионаж. Според компанията за киберсигурност ESET малуерът се използва активно поне от няколко години и постоянно еволюира.

За Sednit се предполага, че е свързана с руското разузнаване. Групата се счита за автор на някои значими атаки, включително и такива срещу държавни институции. Според ESET първата хакерска атака с UEFI руткит е дело именно на Sednit.

За атаката, станала известна като LoJax, беше съобщено в края на септември. Tя се отличава с това, че атакува UEFI на устройството и може да устои на смяна на операционната система и дори смяна на твърдия диск на заразения компютър. Според ESET основна цел на атаката с UEFI руткит са държавни институции от Централна и Източна Европа.

Актуалната спам кампания не се различава съществено от други подобни, извършвани от групата. Тя обаче показва, че членовете на Sednit продължават да са активни. „Предвид предполагаемата връзка с Русия, очевидно групата разполага с достатъчно ресурси, за да атакува организации. Ето защо са необходими инвестиции в защитни мерки“, коментират от Accenture Security.

Съвети за администратори

Блокирайте IP адреса на използвания за атаката команден сървър: 109.248.148.42;

Инструктирайте служителите във фирмата да не разрешават отварянето на скриптове от документи за Microsoft Office;

Тагове
Покажи още

Христо Петров

Информационната сигурност е тема, която незаслужено бива неглижирана от повечето потребители и медии. А не трябва, защото тя засяга всичко в модерния свят: от свързания към интернет тостер в кухнята до хакерските атаки, които струват на бизнеса милиарди долари всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close